vrijdag 3 juni 2011

Schoonenberg had primeur damesvoetbal

Volledig onverwacht zal onder de vlag van Telstar komend seizoen een elftal toetreden tot de Eredivisie van het vrouwenvoetbal. Toch is ons Sportpark Schoonenberg niet onbekend met dribbelende dames.

Begin 1955 was het damesvoetbal in opkomst. Een eerste initiatief werd genomen in Utrecht, waarop Ans Rosier uit Velsen/IJmuiden zich liet inspireren om ook hier een vereniging voor damesvoetbal op te zetten. De vereniging, genaamd Zeemeeuwen, had al snel genoeg aanwas voor twee complete elftallen.
Op 30 januari 1955 waren het de twee Zeemeeuwen-teams die -vooraf aan een thuiswedstrijd van VSV- op Sportpark Schoonenberg de allereerste dameswedstrijd in Nederland afwerkten. Dat het allemaal nog wat ongemakkelijk was voor speelsters en toeschouwers blijkt uit de commentaren in de krant een dag later. Een jaar later leverde Zeemeeuwen zelfs internationals als Zuurbier, Bakker en Kraayendonk voor een interland in Duitsland voor 20.000 toeschouwers. De vereniging bleef nog enige tijd bestaan, trad toe tot de nieuwe damesvoetbalbond en kreeg in Velsen/IJmuiden al snel concurrentie van Full Speed.
 We kunnen dus gerust stellen dat de Witte Leeuwinnen straks op een hele bijzondere plek hun thuiswedstrijden gaan spelen.

Football is coming home!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief